Dag 1: Denna en av årets varmaste dagar lämnade vi hemmet med siktet inställt på Hallandskusten. Första stopp blev Varberg och Brukstorget (https://brukstorget.se/om-brukstorget-i-varberg) - fina gamla lokaler och en intressant keramiker men lite för kommersialiserat. Färden gick vidare på småvägar via Ugglarps havsbad (utan dopp) för lunch/fika i Slöinge och Solhaga Stenugnsbageri.
Därifrån en avstickare till Hagbards galge, Treuddarna i Öinge, Susedalen och Getinge, vidare till Kvibille där vi besiktigade mob.förråden vid "gamla vägstationen" (2x rep.möte) - de såg förfärliga ut.

Sen skulle vi passera Halmstad men hamnade i stan och passade på att ta en tur över broarna i centrum - vidare på "gamla vägen" mot Laholm och därifrån mot Båstad och Café Utsikten (stängt). Nu började jakten på en fin rastplats för kvällsmat - längs åsen med fin utsikt över både Laholmsbukten och Skälderviken, i Kattvik och vid Hovs hallar - ingenstans ett offentligt fikabord! Därför beslut att åka till känt ställe i Torekov - utanför campingen vid stranden, känns lite som "hemma".
Kväll i Torekov, otroligt varmt, mycket folk på stranden och i vattnet, senare en frisk bris från havet som svalkade skönt, de vanliga kommentarerna från "ortsbefolkningen" och äntligen tältnatt!
Kornhalls färja
Kornhalls färja
Solhaga i Slöinge
Solhaga i Slöinge
Solhaga i Slöinge
Solhaga i Slöinge
Solhaga i Slöinge
Solhaga i Slöinge
Solhaga i Slöinge
Solhaga i Slöinge
Hagbards galge
Hagbards galge
Treuddarna i Öinge
Treuddarna i Öinge
Getinge
Getinge
Getinge
Getinge
Getinge
Getinge
Torekov årets varmaste dag
Torekov årets varmaste dag
Dag 2: Tidig morgon i Torekov, solen kommer upp över Hovs hallar strax efter fem på morgonen som en gigantisk röd skiva (den gick tyvärr inte att fånga på bild), kaffe i gräset och tyst - helt fantastiskt!
Morgonpromenad mot Hovs hallar i magisk natur, med får, badande pensionärer och sten - otroligt mycket vacker sten och ett underbart morgonljus. Efter promenaden bad i havet - härligt!
Avfärd söderut med sikte på Söderåsen och vidare mot Österlen. Som vanligt på småvägar - Lillaro Café i Förslöv (stängt), frukost med nybakt bröd på Magnarps strand, "stadsvandring" i Ängelholm med vackra Rönne å och vidare mot Skäralid på Söderåsen.

Ett kort besök på Naturum, en svalkande promenad i skuggan runt dammen och en tur upp till Kopparhatten. Ingen längre sejour i värmen utan vidare mot Röstånga och lunch i gamla stationshuset - trevligt sommarkafé.
Härifrån på väldigt smala vägar kring Västra och Östra Ringsjön, Önneköp och till Alunbruket i Andrarum vid Christinehofs slott. Fantastisk miljö och väldigt gott fika. Någon gång kanske vi vandrar längs Verkeån från Haväng och hit - ett otroligt kulturarv värt att stötta och bevara.
Härefter började vi leta plats för natten vilket skulle visa sig svårt - turen gick mot Brösarp, Haväng med en kort promenad till stranden och upp längs ån över kullarna. Fantastiskt vackert och minnen från barndomen dyker upp - inte fattade man då hur unikt detta är! Lite sorgligt med alla militära skydds- och övningsområden runt om, det förtar lite av känslan.
Vidare längs kusten med strandhugg i alla hamnar längs vägen - vackert och pittoreskt är bara förnamnet. Kvällsmat vid hällristningarna strax söder om Simrishamn.

Det skulle visa sig hopplöst att hitta plats för natten, överallt där det är tillåtet att "campa" finns en eller flera husbilar uppställda för natten. Vid Kåseberga var klockan slagen och det fick helt enkelt bli en natt i bilen. Trist men inte så mycket att göra åt.
Torekov
Torekov
Skäralid, Söderåsen
Skäralid, Söderåsen
Röstånga
Röstånga
Alunbruket i Andrarum
Alunbruket i Andrarum
Haväng
Haväng
Verkeån, Haväng
Verkeån, Haväng
Ladusvalor
Ladusvalor
STF Haväng
STF Haväng
Vik
Vik
Dag 3: Tidig morgon och tjugo minuter till Ystad - en helt fantastisk liten stad med en tydlig strategi att bevara det gamla, det halvgamla (retro) och med en atmosfär av kontinenten, eller åtminstone Danmark. Tänk om våra politiker (i Kungälv) hade samma känsla att lyfta fram det unika i vår stad. Här blev det frukost på Stortorget och stadsvandring.
Efter en kort tur mot Abbekås vände vi åter österut och landade in på Olof Viktors Kafé - ett hajpat ställe i Glemmingebro. Trevligt och gott trots många besökare. Vidare på "konstvandring" till Örum 370 Design & Keramik och Keramika Fantasia - någonstans här började vi leta nattläger. Norrut förbi Tomelilla och slutligen i Andrarum, Skåneleden vid Verkeån och Brösarp - inget napp och nu längtade vi efter en dusch och en lugn plats för natten - vi styrde mot campingen i Kivik! Fint underlag och bra avstånd mellan husbilarna - uppsättning av tält, bädda för natten, en varm dusch och sen iväg för sill o potäter vid Brösarps rastplats. En fin kväll!
Bornholmslinjen, Ystad
Bornholmslinjen, Ystad
Olof Viktors Kafé
Olof Viktors Kafé
Dag 4: Morgon i Kivik, feber och ett rejält bakslag på förra veckans covid - beslutade att rulla hemåt. Turen går norrut mot Degeberga och passerar Blåherremöllan (http://www.blaherremolla.se/), en oas och nytt för oss. Här blev det fika trots att kaféet inte öppnat än och kort vandring runt hus, kvarn och bäck (laxtrappa!). Om en vecka, den 30/7, drar man igång vattenhjul, kvarn och brödbak för årets Bak & Mölledag. Därefter åkte vi tillbaka för att inte missa Brösarps station och muséejärnväg - ett charmigt ställe med engagerade farbröder som "bemannade" stationen.
Härifrån åker vi vidare mot Degeberga, Forsakar och Fjällmossen i Huaröd. En kort promenad i reservatet på Linderödsåsen och sen vidare mot Tollarps Fik & Butik - god fika och mindre lunch.
Vinslöv, Ballingslöv, Vittsjö, Emmaljunga, Markaryd, Strömsnäsbruk, Lidhult och Hyltebruk passeras innan vi närmar oss hemtrakter vid Kinnared, Fegen, Ätran, Ullared och Rolfstorp.
Blåherremölla
Blåherremölla
Brösarps station
Brösarps station
Huaröd
Huaröd
Fjällmossen, Huaröd
Fjällmossen, Huaröd
Huaröd
Huaröd
Så var den resan slut - vi landar hemma strax före midnatt efter en tur genom södra Sverige på små vägar i beskedlig fart. Vår vana trogen har vi ingen brådska utan utforskar den svenska landsbygden (ibland även städer) och letar efter smultronställen som faktiskt finns överallt. Naturreservat, lokala mindre kända fornminnen, gårdskaféer, gamla banvallar och vägar, åar och älvar, gamla broar och hus, ibland ett och annat original - det finns så mycket att se om man tar sig tid och är lite nyfiken. Boendet är dock svårt - husbilarna översvämmar landet och tar allt ledigt offentligt utrymme - att "äganderätten" skulle vara hotad är ett skämt - privata stängslingar finns det gott om!
Back to Top